Little Blue's Australiska terriers

Blogg

Sol och värme, att tänka på!

30739824_2267354146623199_7294149014700687360_n

Nu är det sommar och varmt, som hundägare får man anpassa sig lite. Särskilt med en gammal hund. Vi går fler och kortare promenader. Hundarna är ute mest hela dagarna och jag har byggt en ny hage åt dem på andra sidan huset. Där får de lite nya upplevelser, samtidigt som man kan ligga i bädden och sova i skuggan av det blommande äppelträdet.

Detta är också, vintern till trots ett år med mycket insekter.

 

Fästingar.

Det finns inget djur i världen som jag avskyr mer än dessa as. Mina hundar har fått Bravetco och det funkar väldigt bra. Jag ger en tablett per säsong och vi ser inga fästingar på hundarna. Ja, vi bor i ett fästingtätt område och det är mycket vattensork här, och det betyder att många fästingar bär på sjukdomar.

Vad man ska ge till sin hund, ja, jag rekomenderar en tablett bravetco/säsong. Vill man inte det, finns det flera alternativ och mitt råd är att prata med veterinär om just din situation. De vet också hur vanligt förekommande fästingburna sjukdomar är i ditt område och kan hjälpa till med en riskanalys.

 

Getingar, bromsar, och annat som sticks och bits.
Våra hundar är ibland lite för nyfikna och ibland betyder det getingstick i nosen. Då är det viktigt att se hur hunden reagerar. Blir luftvägarna svullna, kontakta veterinär omgående. Här brukar bara valpar reagera på getingar, de vuxna brukar dels undvika dem, men skulle de råka få ett stick, verkar de inte påverkas nämnvärt.
Om man varit ute i skogen och hunden fått myror som bits över hela sig är det bästa att sätta hunden i duschen och tvätta av den med schampo ordentligt så alla myror försvinner.

Orm.
Blir hunden ormbiten är det direkt till veterinär som gäller. Hundar klarar ormbett särdeles dåligt och behöver uppsöka veterinär för vård.

 

Värme.

Det har i år varit väldigt varmt och det kan vara jobbigt för hundarna. Hundar svettas bara genom trampdynorna och går de på het asfalt kan de bränna tassarna.
Blir din hund varm, se till att kyla mage/bröst först. 
Låt alltid hunden få tillgång till skugga, och vatten.
Jag gör "hundglass" med hjälp av plastbyttor, vatten och godis/köttfärs. Blandar godis och köttfärs med vatten och fryser in. Jag har sådana pyttesmå plastburkar men man kan göra det i glassformar, eller på en bricka (man kan med hammare dela "glassen" i mindre bitar då). Det är väldigt uppskattat av hundarna.

Bad.

När det är så varmt gillar många hundar att bada. Egen pool kan vara jättekul, annars brukar mina bada i bäckar, åar, och sjöar, se bara till att det inte finns blågröna alger i vattnet då det kan vara dödligt för hund. Simning är ett jättebra sätt att motionerna hunden på sommaren.

Tänk bara på att det är rätt jobbigt så börja med bara några minuter och håll koll på hundens andning, låter den ansträngd, behöver hunden vila.
Jag har alltid flytväst och lina om vi åker för att simma i sjö eller större vattendrag. På så sätt får hunden en mer balanserad träning och det är säkert hela tiden.

32598570_2309000442458569_6571303046666518528_n

 

Ut och njut i solen med era godingar! :) Det ska jag göra!


Jag har varit på berikningskurs sista delen.... kursen.

Så, då var jag ju på kurs. Jag och Hjördis var på lördagen och jag och Theo på söndagen.

Vi var hos Mia Karlsson som har Lyckliga Jyckar.

Hon var den som introducerade mig för berikning, för, tja, vad kan det vara nu.... 6 år sen?! Något sådant.

I vilket fall, bor ni i Östergötland rekomenderar jag att gå någon av hennes kurser. Hon är väldigt duktig på att se ekipaget och hunden. Inga fördomar mot raser, men enormt duktig på att läsa hund.

På lördagen fick vi teori, vilket, som ni kanske märkt på dessa blogginlägg är jätteviktigt, så man förstår vad det är man pysslar med. Så man kommer in i "beriknings tänket". 

Vi gjorde en luktbana, och Hjördis kissade sig igenom hela banan. Att hon på måndagen började löpa kan vara en förklaring till det beteendet. Annars är Australisk terrier en ras som gärna kommunicerar med att kissa.

På söndagen var vi i skogen och skulle ge hundarna en berikningsbana. Det var jättespännande att se de andra hundarna. Jag hade en bild i mitt huvud att rottis damen som var med skulle krossa äggen så det skvätte. Jag har aldrig sett en sådan mjuk mun. Hon tog ägget, knäckte det med exakt så mycket kraft som behövdes för att öppna det och åt det så fint! Vilken hund! 

Jag tolkade Theo helt fel, vilket var spännande. Jag tyckte att han gick igenom banan utan att reagera på något (förutom när en kursdeltagare drog i ett snöre bakom en gran... Theo tyckte det var ytterst misstänksamt). När jag sen fick se video av det hela insåg jag hur jag misstagit mig.
Inför varje del av banan analyserade han, läste av gick inte rakt på något utan att först bestämt sig för att det var ok.

Han gjorde detta så snabbt att jag som förare helt enkelt missade det. Jag trodde att han kanske inte haft så kul. Men när jag ser videon ser jag precis hur mycket han faktiskt jobbar! Superspännande för mig!

 

Lärde jag mig något nytt på kursen?
japp, jag lärde mig att jag absolut har förutfattade åsikter om min hund.
Jag lärde mig läsa andra hundar.

Jag hade helt enkelt en kanonhelg! Både jag och hundarna sov gott efter de två dagarna! 


Jag har varit på berikningskurs del 4

Så, varför behövs då berikning?

Kan inte hunden vara glad utan?

Tja, för att besvara sista frågan först, jovisst kan de vara glada utan, men, jag tycker nog att hundarna ger oss så mycket och att då se till att de mår bra, är vårt ansvar.

Berikning behövs för att hundarna ska må bra och nå sin fulla potential i livet, säger jag. Om en hund är nöjd med livet, och alla behoven är fyllda, så kan de gå ut och prestera super på en agillityplan, eller lydnads plan eller utställningsring.
En nöjd och glad hund är en hund som trivs med livet och som vi trivs med.
Och som jag i söndagens inlägg visade. Det behövs inte mycket för att faktiskt berika deras liv. Det som är svårt är att acceptera att man kan lägga ner massa arbete som hunden inte bryr sig om. Och att man inte ska styra dem. Att låta hunden ta befälet då och då är faktiskt väldigt lärorikt.

jag menar naturligtvis INTE att en hund ska få bestämma allt alltid. Skulle mina hundar få bestämma jämt skulle de bara äta bajs på promenaderna.... 

Det jag menar är att ibland kan hunden få bestämma och ibland kan de få tid att lukta osv. Precis som jag skrev i förra inlägget.

Hur ser jag då att hunden behöver berikning?

Jo, ofta är sk "problembeteenden" något som kommer ur frustration för hunden inte får utlopp för sina behov.

Låt oss ta Wilma som exempel. Hon i sina dagar bet sönder jag vet inte hur mycket. Skor, pennor, skåp, madrasser, stolar, fåtöljer osv osv.

När jag började med berikning, började jag se det hela med andra ögon. Hon fick tillåtelse att ha sönder örngott med grejer i. Redan slaktade gosedjur som jag fyllde med hö och kycklig. Hon fick också berikningsspår väldigt ofta. När jag säger väldigt ofta menar jag det. Hon fick minst 2 berikningsspår i veckan.

Då fick vi en annan hund. Inga skor, pennor eller möbler behövde sätta livet till. Wilma, var på många vis en ganska extrem hund och med sina 2 spår och 1 "sök och förstör" öving i veckan, krävde hon väldigt mycket för att må bra.

Mina andra hundar får i dagsläget 2-4 berikningsspår om året. Och mår kanonbra på det.

 

Hundar som inte äter, tja igen kan man prova att ge maten på ett annorlunda vis, eller tillföra saker i maten.

 

Hundar som skäller massor, detta är något väldigt många har problem med. "min hund skäller".

Ja, först och främst måste man ju ta reda på varför. Är det så att man har en tomt med en häck runt om och en liten hund som skäller så fort någon går förbi, kan det bero på att hunden inte ser den /de som går förbi och tar det säkra före det osäkra. En sådan hund kan tystna om man ger den en utkiksplats. Då kan de själva se om det är "värt" att skälla på eller ej.

Mina hundar larmar. Och tystnar när de ser att jag uppmärksammat det de skäller på.

Mina har stort revir behov och därför berikar jag dem mest där. Nya saker dyker upp på tomten, nya dofter och när jag har haft trimkunder ber jag alltid hundarnas hussar/mattar att släppa den i hundarnas hage. Och så lägger jag en tuss med hår i hagen! :) 

När man väl börjar tänka i berikningsbanor, så finner man nya saker hela tiden.

DSC_0062

 

"Men min hund har inga problembeteenden, behöver han berikas ändå?"

Ja, jag tycker det. Berikning handlar ju om hunden och att få använda sina sinnen precis hur hunden vill ger hunden så ofantligt mycket.
Du som ägare behöver inte känna "hu vad jobbigt, nu måste jag lägga till detta med" utan, titta och se vad gör du och din/dina hundar. Är det kanske så att de faktiskt redan får berikning, bara att det är omedvetet från din sida.
Och om så är fallet, kan du kanske på ett enkelt sätt, ge den berikning de redan får, en ny dimention?

Berikning ska inte vara jobbigt, utan roligt. Det är superspännande att se: vad gör hunden när han får bestämma helt själv.
DSC_0008

 


Jag har varit på beriknings kurs del 3

Det tog lite längre tid än beräknat att skriva detta inlägg, det beror på att undertecknad legat i influensa under veckan. Men nu är jag på benen igen (jag sitter iallafall upp), och här kommer det utlovade inlägget.
Ett litet PS innan vi börjar. Jag har en kennelgrupp på FB, där jag lägger upp filmer och liknande från just berikningar jag gör med hundarna. Gruppen finner du här! Om du är intresserad alltså. 

 

Nå, då ska vi bli lite praktiska, vad ska man göra då, för att tillgodose hundens behov?

MAT.

Ok, mat, vilken mat hur, när och var, hunden ska ges mat är ständiga diskussioner. Och vad du ger hunden struntar jag ganska mycket i. Däremot, är jag övertygad om, vad de än äter så behöver de omväxling. Detta gäller hundar som är friska, och faktiskt får äta allt, det finns allergier, och andra sjukdomar som gör att hundar måste hålla sig till ett strikt måltidsschema för att må bra, och det finns ju inte så mycket att säga om det. Då kanske man får hitta på olika sätt att ge maten, istället för olika mat.

Jag har aldrig förstått detta med att hundar ska äta samma mat, året runt, livet ut. Hundar har bra mycket bättre luktsinne än vi. Varför skulle de ha sämre smak? Annorlunda smak: absolut, men sämre? Varför i hela fridens namn då?

Så att berika hundens mat, är ofta enkelt och ger faktiskt mycket för hunden.

Tillföra saker i hundens skål är en jättebra grej. Hunden får besluta om det är något den vill äta, om det ens går att äta.
Om du i skålen lägger ner en sked, ett helt ägg och en bit banan i  skålen, så får hunden en chans att undersöka, och se, "vill jag äta detta? Kan jag äta detta, är det gott?"

När du tillför saker i matskålen, se till att det är 1. Saker som inte skadar hunden. Att lägga ner en förskärare är en dålig idé. 2. Mat/grönsaker/frukt som hundar tål. Att lägga en chokladbit i skålen och hoppas att hunden inte ska äta den är en dålig idé.

Jag brukar ge hundarna "buffé" då och då. På en tallrik lägger jag upp lite vad som finns, hundarna får själva vad som ska ätas och allt syns tydligt på fatet....
Ibland äter mina hundar upp allt, ibland hoppar de över vissa saker. Det behöver inte vara samma saker de skippar. Allt beror på dag och hur de känner sig.

32332184_2304367642921849_7314034004611563520_n

Ett fat med smått och gott! ;)

En annan sak man kan göra är att ge maten på olika sätt. Kom ihåg att ge hunden ett val.
Säg att du vill ge kvällsmaten i en kong, gör då så att du presenterar för hunden: en kong, och en skål med mat.
En del kanske tror att hunden alltid väljer skålen, för den är lättast, men om man presenterar maten i skålen och rullar på kongen, så får de välja helt själva. Detta förutsätter att hunden vet att man får mat ur en kong. Annars kommer de inte välja den.

Jag brukar också klafsa fast rått kött på trädstammar, eller hundarnas staket i hagen, samtidigt får de samma mat i skålar. Och så får de välja. i 9 fall av 10 struntar de i skålarna och ger sig glatt iväg för att söka reda på lunchen!

Har man hundar som förstör leksaker på två röda sekunder?
Då kan det vara spännande att ge dem mat som de måste "slakta" för att få.

Hundar är ju rovdjur och deras behov av att slakta skall inte förringas! 
Har du ett gammalt örngott? Fyll det med strimlor av tidningspapper, eller hö. Göm mat/godis i det. Knyt ihop. Och hunden får utlopp för sitt slita behov.

Enklare är att ge mat i tomma toapappersrullar eller kartonger.  Att göra konfetti av saker kan vara väldigt tillfredsställande för en hund.


Så att berika hundarnas mat är lätt; ge dem olika saker, ge dem mat på olika vis. Det kräver inte mycket och ger hundarna en guldkant på tillvaron.

RÖRELSE

Här är också ganska "enkelt" att ge hunden berikning, långlina är vår bästa vän här. I skogen med långlina på, eller om man bor i stan, i en lekpark, där hundarna får springa, hoppa, krypa och undersöka. Olika underlag kan vara jättespännande med, grus, mossa, asfalt, sand. Endast din fantasti sätter gränser!

Att låta en hund springa lös på en aglitiy bana är också berikning, men två viktiga saker: hunden måste vara ordentligt uppvärmd och tränar man agillity för tävling är det en dålig idé att låta dem köra sitt eget race, då får man göra det någon annanstans.
Att tillgodose hundarnas rörelsebehov är att låta dem själva bestämma takten och göra det i olika miljöer.

 

DSC_0019

 

JAKT

Det finns egentligen bara ett riktigt bra sätt att tillgodose hundars jaktbehov (förutom det uppenbara att låta dem jaga helt fritt. Men då det är olagligt i Sverige och dessutom oetiskt ,så får man hitta på annat) är berikningsspår.

Berikningsspår skiljer sig markant från andra blodspår och handlar om att ge hunden en så nära naturlig upplevelse som möjligt. Ingen människohand får ta i klöven, eller djuret som dras i spåret. Blodet duttas ut med svamp på pinne istället för droppas ur flaskan. Det är viktigt att man aldrig går i spåret, att man läser på om de djurs beteende som man spårar och bygger upp banan efter det. Springer en hare verkligen rakt? Går ett vildsvin i vinklar?

Jag som har gått blodspår för tävling och berikningsspår, ser tydlig skillnad på hundarna vilket de tycker är på riktigt.

Detta är något som tar ganska mycket tid, och inte alltid är lätt att få till, och man ska veta att detta absolut inte behöver göras jämt.

Att tillgodose hundens jaktbehov är helt klart bäst med berikningsspår, mitt tips är att ni kontaktar hundtränare i er närhet som har kurser i detta. Det kommer ge er massa nyttig erfarenhet.

 

1376506_667222169969746_757542895_n

 

REVIR

Hur berikar man hundens revir, och behov av det?

Har hunden behov av att vakta så kan möjligheten till att se längre sträckor vara  väldigt viktigt. En upphöjd plats i trädgården, ett tomt fönster att kika ut igenom.

Att ge hunden möjlighet att söka egen trygghet är viktigt. Olika slags bäddar av olika material, och utplacerad på olika ställen. Vi har en canvasbur som alltid står öppen, i den är det alltid en hund eller katt. Och om det ligger någon i den, trots att det finns plats för iallafall 3 aussies, så brukar de få vara själva där, hundarna respekterar den andra hundens behov av att vara ifred.

Att få utlopp för att gräva sig en liten svalkande grop kan vara viktigt, är du väldigt rädd om din trädgård kan det vara bra att göra en grävlåda. Fyll en pallkrage med sand och jord, lägg lite godis på och gräv ner lite, så hunden förstår att här är det ok att gräva. Och låt sen hunden ge gärnet! 

 

Har du en hund som har ett stort revir behov, och har en tomt. Kan det vara jättebra att låta andra hundar gå över tomten, och gärna kissa, extra roligt är det ju om hunden inte ser den andra hunden. Kanske ni går på promenad och grannens 6 dvärgpudlar kommer över och kissar i rabatterna. 

Nosen kommer gå för fullt på hunden och de kommer jobba för att undersöka.

Lägg till saker i trädgården.

Bor man i stan så är det enkelt att revir berika, gå samma promenad minst 1 gång varje dag. Och låt hunden nosa, de får till sig allt som hänt sen sist och i stadsmiljö är det ofta jättemycket.
Här ute på landet får vi jobba lite hårdare, då det mesta som händer är kanske att en ko rymt. Då kan man tillföra lite dofter, antigen på promenaden eller i trädgården. Hoppsan, luktar björken plötsligen kanel, och den gamla syrernen citron.

Att berika hundens revirbehov handlar om att låta hunden lukta, ta sig tid på de vanliga promenaderna. Det handlar också om att ge dem en levande beoendemiljö där det finns möjligheter att göra olika saker. Det handlar också om att tillföra olika saker för att göra närmiljön lite mer spännande.

DSC_0043

RASTYPISKA BEHOV

Här gäller ju det att ge rasen vad de är avlade för. När det kommer till aussien handlar det för mina om att jobba i grupp och lösa problem. Och det löser jag genom att de tillsammans får springa och "jaga" en sak, att de tillsammans får ta tag i saker.

De är även skadedjursbekämpare och de får utlopp i lek på det. 

En del är också vallare, och att valla hyresvärdens getter är superkul! 

Att berika och tillgodose rasspecifika behov handlar om att läsa på och veta vad just din ras är avlad för. Och sen försöka tillgodose de behoven.

DSC_0130

 

Jag hoppas ni fått lite ideér nu på vad man kan göra! Kom dock ihåg att:
säkerhet går först! Inga vassa föremål eller andra saker de kan skada sig på.
 Om en hund blir mer stressad än tillfredsställd av en uppgift ni gett dem, passade det inte dem.

OCH, det viktigaste är hundens val. Inte att försvåra saker, gillar hunden att gräva så är det absolut berikning att få gräva efter godis, däremot behöver man inte lägga till ett kompostgaller eller gräva ner godiset till Kina.

Säg att du vill berika deras revir, du lägger ut massa olika saker i trädgården, lukter, hinder, mat, frukt m.m, släpper ut hunden och den kissar på en gran och sen går och skäller på grannens katt. 
Ja, då är det trist, men hunden har gjort sitt val. Då får vi köpa det.

Berikning är på hundens villkor, för hundens skull. Vårt ego, får vi lägga på hyllan ett slag och vi som har haft terrier har redan lagt det där egot (det lilla som är kvar) på hyllan för länge sen! ;)

Ha kul, och endast fantasin sätter gränserna.


Jag har varit på berikningskurs, del 2

Eftersom morgonpromenaden inte blev så lång idag (försök att gå i blåst och spöregn med 2 hundar som inte vill, 1 som löper och vill stanna varannan meter och kissa och en hane som följer tiken överallt...), så kommer här nästa inlägg om berikning, detta inlägg kommer att handla om vad för olika sorters berikning det finns, sen kommer nästa inlägg vara om förslag på grejer man kan göra inom de olika områderna, ett inlägg om fel man själv gör när man ska berika hundarna och hur ser man att en hund behöver berikning?! och sist men inte minst ett inlägg om hur kursen var.

 

Jag konstaterade i förra inlägget att berikning är: Att tillgodose hundens behov, på hundens villkor.

Idag kommer jag ta upp olika områden som man arbetar med berikning. Ni kommer märka att vissa beteenden, behov finns under många olika rubriker, och det är ju lite så det är. Inget i livet är svart eller vitt.

Och jag börjar med det vanligaste och kanske enklaste:


MAT.

Inom varje område man tänkt sig berika sin hund, måste frågan ställas: "Vilket behov finns hos hunden inom detta område och vilka beteenden behöver tillgodoses.

Ja, vilka  beteenden visar hundar upp inom området mat? (jag tar upp några beteenden/behov hunden har för varje område, kanske din hund har ett helt annat beteende, och det är helt ok, ja bra, till och med att du noterat det, för det är det första steget i att lära sig läsa din hund, och se på hundens beteenden).

Tugga: De flesta hundar tuggar sin mat.

Svälja: Alla hundar sväljer sin mat.

Undersöka: Vad är det i skålen egentligen? Är det något som går att äta.

Sortera: Det är gott, det är inte gott, detta äter jag först, detta äter jag sen.

Nosa: Lukta på maten, är det något som hunden kan tänka sig att äta?

Smaka: Är detta gott ens?!

Slita: Äter man ben och vingar kanske man vill dra lite i maten innan man äter den.

Leka: Rut, äter inte råa köttprodukter, om det inte är färs. Däremot leker hon med det råa köttet, kastar, rullar sig i, bollar runt med det. Men äter det inte. Andra hundar kan leka och sen äta.

Vakta: Kanske inte ett alltid önskat beteende, men många hundar vaktar sin mat. Och eftersom det finns en så blåst trend att rycka maten från ätande hundar för "att man ska kunna ta mat från hunden" så uppvisar många hundar en del vakt vid mat. Har man berikningsglasögonen på sig, kan man tycka att hunden behöver få trygghet i matsituationer där.

Tigga: Ett beteende som många inte gillar, men som finns, hunden vill ha mat, helst den du äter.

Många hundar i dag får samma mat, dag ut o dag in. Inget annat, allt är farligt för hundar och matrester, det har man ju hört är förbjudet.
Hundarna mår inte dåligt precis, men, hur kul har de? Hur roligt är det att äta samma mat dag ut och dag in?

Hur många beteenden får de utlopp för?

Just för att det är så, är matberikning lätt. Genom att lägga något i matskålen, ge mat på annat vis eller ge något helt nytt, berikar vi hundens mat, Och ger vi dem möjlighet att välja, ja då får de verkligen sina behov tillfredsställda.
DSC_0151

 

RÖRELSE

Rörelseberikning, vad handlar det om? Vilka beteenden och behov finns?

Att röra sig i de tre olika sätten: skritt, trav och galopp (ibland passgår hundar) .

Klättra: att klättra upp på den där stocken, klippan eller stenen

Undersöka: Går det att gå här, håller det för mig, är underlaget bra?

Hopp: Hoppa upp på saker är ju spännande.

Gräva: Att få arbeta med kroppen och gräva hål!

Dra: För en del hundar är dragandet livet.

Valla: Vallhundar älskar det, det är ju det de är avlade för.

Balansera: Att stå på två ben och balansera, kan många hundar göra, av olika anledningar.

Att gå i skogen och ha långlina, eller vara lös när det är möjligt  brukar vara kanon i berikningssynpunkt. Hundarna får välja vägar, de klättrar, springer kryper, balanserar, kanske gräver. De arbetar med kroppen på ett naturligt vis.

Finns inte den möjligheten kommer jag i nästa inlägg komma med förslag på vad som kan vara bra rörelseberikning.

DSC_0004

 

JAKT

Hundar jagar, ibland ser man människor som vill ha en hund som inte tycker om att jaga, och visst finns det individer som inte  gillar det, men hundar är generellt jägare. Vallning tex är ett jaktbeteende som utvecklats till vallning.

Vilka behov finns då inom jakten? Både för hundar som jagar med människor, och de som jagar själva.

Döda: Vi börjar med det självklara. Dödandet. Som terrierägare är dödabehovet hos våra hundar inte något vi förvånas över, eller skräms av.

Smyga: Att tyst gå frammåt för att inte störa viltet.

 Driva: jakthundar driver viltet framför sig.

Spåra: var har djuret gått?

Undersöka: finns det något att jaga, är det något som är farligt för mig?

Fälla: Att fälla bytet, att fånga in det.

Ställa: Att ställa bytet så jägaren kan skjuta, eller kompisarna kan hjälpa till att fälla.

Slita: När man fällt bytet slita upp det.

Dra ut: att dra ut det ätbara, icke ätbara från det fällda djuret.

Springa: Själva jagandet, att springa efter djuret.

Gräva: att gräva fram ur gryt.

Apportera: Hämta skjutna fåglar.

Äta: Framförallt hundar som är jagade för att jaga själva, tex terrier äter glatt sitt byte.

 

Väldigt många beteenden hos hunden knyts just till jakten, och det beror ju på att hundar i grunden är jägare, vad än vår selektiva avel fått fram idag.
Bästa sättet att tillgodose  jaktbehovet är att göra vilt berikningsspår, att gå blodspår som det man tävlar i, ger hunden inte särskilt mycket berikning. Skanken har kanske redan använts till 3 andra hundar som gnagt, kampat med, människor har hållt i, och sen blod som droppats lite sporadiskt i spåret... Det get inget när det handlar om jaktberikning. Det ger hunden massa annat, men inte det.

Onsdag 050

 

REVIR

Många hundar vaktar, de har sitt revir och att berika det, är både kul och enkelt.

Vilka behov/beteenden finns då?

Undersökande: Är mitt revir ute precis som jag lämnade det när vi gick in för att sova igårkväll?

Vakt: Hålla koll på vem/vilka som går omkring inom mitt revir.

Skydda: Är det mördare och banditer så måste de skyddas.

Larma: Sopbilen kommer, denna onskans maskin, sätt er alla i skydd.

Trygghet: jag vill nog lägga in det här. Hemmet, reviret behöver vara en trygg plats för hunden.

Boa: Att göra mysiga gropar att chilla i på sommaren ute, att bädda med filtar på sovplatsen. Att göra det hemtrevligt, helt enkelt. 

Att arbeta med revirberikning kan vara att tillföra dofter eller saker till ett hemtamt revir. Det kan vara att du ber grannens hund komma och kissa i er trädgård.... osv. Många tips i nästa inlägg.

DSC_0281

 

RASTYPISK

Eftersom hundar har kommit fram genom selektiv avel, har vi raser med väldigt olika behov, och jag kommer säkert missa flera när jag nu nedan ger exempel på rastypiska behov och beteenden som man kan berika. Ha då lite överseende med en terriertant som har lite tunnelseende.

Jakt: Ja, majoriteten av hundar har jakt behov, men jakthundar kan ha särskilta behov: hetsjakt, jaga i flock, gryt m.m.

Kamp: Ja, hur gärna många vill blunda för det, kamphundar finns och bull och terrierhundar har ett ganska stort behov av att kampa.

Vall: Vallhundar, som vallar på olika vis.

Simma: Det finns hundar som är avlade för att rädda folk i vattnet, hämta byte i vatten osv.

Drag: Draghundar behöver dra, så enkelt är det.

Vakt; vakta

Skydd: Skydda

Larm: Larma.

Att tillgodose dessa behov, ja då behöver vi se över vad individen framför mig behöver, och hur vet man det då? Tja, först och främst vad hunden historiskt har avlats för och sen försöker man, inom ramen av vad som är lagligt att tillgodose hundens behov av detta!

DSC_0244

 

Har jag glömt något? Helt säkert, inget ovan är skrivit i sten, man kan garanterat både lägga till och dra ifrån det jag skrivit. Det är en sammanfattning av de olika områderna, där jag lyft upp det jag tänker på och tycker är viktigt, utifrån mina erfarenheter.

 

Jag har med flit inte tagit upp 2 behovsområden och det är: socialabehov och fortplantningsbehov.

Det är med vilja då jag i framtiden, men inte i denna "serie" ta upp det sociala behovet hos våra hundar. Och även om fortplantningsdriften är den starkaste en hund har så tar jag inte upp den, då avel idag är något vi styr över, och att ta den etiska och moraliska debatten, gör jag inte idag.

Nästa inlägg kommer med idéer och förslag på vad man kan hitta på inom de olika områderna! :) 


Jag har varit på berikningskurs, del 1. (långt inlägg, fika rekommenderas för läsning)

Förra helgen var jag och Hjördis och Theo på berikningskurs. Det var som vanligt, väldigt givande och gav mig många idéer för framtida berikningstillfällen.

Vad är då berikning, undrar du kära läsare. Jag kommer i detta och några uppföljande inlägg skriva om vad berikning är, vilka typer av berikning det finns och vad man själv kan göra för att berika sin hunds vardag.

Ja, det är en fråga många ställer sig och ämnet kan tyckas svårbegripligt, just för att vi inte är vana att pyssla med det. Det är inte helt lätt att få grepp om detta stora, ja nästan oändliga ämne.

Samtidigt är det så enkelt som att: "tillgodose hundarnas naturliga behov, på hundarnas villkor."

....

Som gammal beteendevetare, kastas jag tillbaka till Maslows behovstrappa.

Är ni metvetna vad det är?
maslows-behovstrappa

Det är en förklaringsmodell som visas som en trappa, eller som ovan som en pyramid, man behöver uppfylla behoven i varje steg för att ha behov av att gå vidare till nästa och för att må bra.
Tex lever en människa i en miljö där han eller hon inte vet när hen får mat nästa gång, ja då är behovet av att åka på en självförverkligande kurs i naturmålning inte särskilt stort.

Medan om du har mat på bordet, en trygg plats att sova i, ett gott förhållande till en parter, och/eller familj, kommer behovet av att åka på semester och lära sig dyka bli större.

....

Alltså, hundarna har också denna trappa, om varje dag är en kamp för att hitta mat och en torr plats att sova, är inte behovet av att berika sin vardag så stort, däremot kan behovet av trygghet och närhet vara större.

Men, de flesta hundar i Sverige idag har en trygg plats att bo på. Har mat varje dag, behöver inte oroa sig för att bli dödad huxflux, får motion.

Hundarnas basala behov är, som jag ser det: Mat, trygghet, sömn, vila, motion och närhet/omvårdnad.

Vi har genom selektiv avel fått fram hundar som har ett behov av mänsklig kontakt. Vi ser ju ofta hundar som ständigt lever i hundgård med väldigt lite människokontakt har ett stort behov av att umgås med människor när de får chansen. Det finns raser som har avlats på att inte vilja vara med människor, men oftast har de då ett behov av en hundkompis eller två.

Det är när hundarnas basala behov är tillgodosedda behovet för berikning kommer in.

Alla hundar är avlade för något, och inom berikning talar man om 3 "steg".

HUND - RAS - INDIVID.

Vad behöver djuret HUND för att må bra?


Ja det var ju då mat, trygghet, sömn, vila, motion och närhet/omvårdnad.

Vad behövs för att RASEN australisk terrier ska må bra?


Ja förutom de basala behoven är det ju att få utlopp för vad de har avlats för. Och vad är då det?

Australisk terrier avlades fram som en liten snabb gårdshund, som skulle kunna sköta allt vid behov. Döda skadedjur, vakta och varna och vid behov valla.
De jobbade i flock och var platsbundna utan behov av att rymma till skogs.

Så de har ett behov av att vakta och larma, att döda och jaga, och vissa valla (vall är en utveckling av ett jakt beteende men iaf). De har också behov av andra hundar. Många har 1 aussie och den mår alldeles utmärkt, men den behöver då en kompis att på regelbunden basis, "hänga" med.

 

Vad behöver INDIVIDEN Theo för att må bra?
Theo behöver förutom de basala behoven, undersöka, han har också ett behov av att studera andra hundar. Han har inte särskilt stort behov av den del av jaktbeteendet som innebär att döda, slita sönder och förstöra, däremot av att spåra, springa och finna.
Han har stor vaktinstingt och analyserar ständigt sin omgivning för att se om det kommer hotfulla idivider mot oss.

Han behöver, som nästan alla hundar, ibland få jobba för maten och han har ett stort behov av revirberikning.

....

Theo får mat, 3 gånger om dagen, dessutom lite olika mat, eftersom jag lagar maten och ibland får han rått kött och  råa grönsaker.

Theo får all närhet och trygghet han vill. Flocken han lever i har inga interna bråk, han behöver inte oroa sig för att bli påhoppad. Han har dessutom människor som han får vara hur nära han vill mest hela tiden.

 

Vila/sömn, han har flertalet platser i huset där han kan vila, vara ifred och sova. Han har en canvasbur som alltid står öppen, 10  olika bäddar, flertalet fåtöljer, soffor att sova på. Han kan också ostört sova var som i huset.

Han motionernas i alla 3 gångarter: trav, galopp och skritt, regelbundet och han får också möjlighet att klättra på saker, gå under saker och hoppa över saker.

Han får omvårdnad i form av borstning, kloklippning och bad på en regelbunden basis.

Vi kan alltså sluta oss till att Theos basala behov är tillgodosedda.

 

Så när hundens behovstrappa börjar bli fylld kommer ett behov av att berika det med annat, precis som vi, när vi har allt vi behöver, berikar vårat liv med saker tex: körsång, golf, bio, teater, tv, opera, fotboll... listan kan göras oändlig.

.....

VALET!

Berikning handlar alltså om att ge hundarna utlopp för de behov de kan ha, och att göra det på hundarnas villkor.

Det sista är kanske det viktigaste i berikning, hundens egna val. Vill hunden göra detta? 
Är behovet stort, så ja, då vill de det. Är behovet inte stort, vill de det inte. Som hundägare får man inte bli deppig för att hunden dissar det man fixat till dem. Valet den gör, ger dem massor.

 

Att göra iordning tex lunch för hundarna genom att gömma köttfärs i en trädstam, är berikning,men, bara om du också ger dem ett "enklare" sätt att få maten, tex i en skål. Då kan de välja, vill de jobba för maten, eller vill de inte det?!

Valet i sig är oerhört viktigt då berikning också handlar om att hunden får bestämma över sitt eget liv. Att hunden känner att han/hon kan påverka sin vardag.

Så, berikning är alltså att tillgodose hundens behov, på hundens villkor.

I nästa inlägg kommer jag ta upp olika typer av berikning. Håll i hatten! 

 

Blogghistorik

«maj 2018»
tiontofr
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Senaste inlägg
Covid- återhämtningen.
Nej nej jag har inte dött...
Valpar i Little Blue's familjen!!
Lera lera lera.
Hunden blir inte vad du gör den till.
Veterinärers psykiska hälsa - alla djurägarens angelägenhet.
Long time no see
Vad kan man hitta på när allt inte är som vanligt?!
Livet i coronatider!
Paus...

Senast kommenterade
Veterinärers psykiska hälsa - alla djurägarens angelägenhet.
Long time no see
Paus...
Livet går vidare
Hur tar de andra hundarna det?
Izaac har lämnat oss.
Dygn 48
Lyckan av att finna en bra hane

Arkiv
2021
2020
2019
2018
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014