Little Blue's Australiska terriers

Blogg

Vardag

DSC_0175

Hjördis med sin fångst.

 

Igår började valpkursen... och vi kunde inte va med... 

Mycket trist, och jag ser med spänning fram mot resten av kursen, då vi faktiskt kan närvara! ;)

Annars utvecklas Hjördis till en riktig liten terrier. Hon är älskvärd och älskar att mysa, samtidigt som det är mycket jakt i henne och både katter, getingar, gräshoppor, möss, m.m gör bäst i att fly fältet.

Hon är envis som synden, och jag trimmade henne nyss, och jag tror vi båda behöver en liten tupplur! 

 

Idag när jag satt och åt frukost, ville Hjördis upp på bordet. Det är inte ok när vi äter, så hon lyftes ner och alla stolar puttades in till bordet.

 Efter fruktlösa försök att putta ut stolarna skedde detta...

 

Japp, så är det att ha en liten Hjördis i huset. Ni ser i början att hon plötsligt vänder sig om och tycks nosa på trimbordet... ja det är när hon ser att jag tittar! 

 

Ja, vardagen, och livet rusar vidare... Och Hjördis gör allt lite roligare!


Varför jag inte gillar eller delar...

... de "nya" gulliga bilderna på pudelvalpar som klippts som små nallebjörnar, som florerar på sociala medier.

 

Det är inte för att jag på något vis är snobb, när det kommer till pudelklippning, eller annan klippning heller för den delen. Klipp hundarna som ni vill gu be vars.

 

Det finns en enda anledning, och det är var de kommer ifrån. Nämligen Kina.

Nej, det är inte för att de äter hund i Kina, eller för att Kina inte är en demokrati (även om det i ärlighetens namn borde vara en god anledning).

 

Utan det är för att det är den 3 trenden på ungefär lika många år, som vi har sett från Kina, och de andra trenderna, de andra hundarna, var har de tagit vägen?!?

Först var det de stora mastifferna, ju större desto bättre, de såldes dyrt, upp till typ 50.000 kronor eller något lika bisarrt.

Sen var det inte inne längre, och jag tror tom SKK uppmärksammade att kinesiska uppfödare inte kunde sälja sina stora mastiffer längre, och var alla valpar tog vägen, ja det har inte riktigt framkommit. Inte heller vad som hände med alla vuxna hundar som nu inte var inne.

 

Nästa trend var att klippa och färga, hundar och valpar, så de såg ut som pandor. ALLA ville ha en pandahund.

Nu är det alltså pudlar som klipps så de ser ut som små nallebjörnar.

Och visst är de söta. Men vad händer sen?! När nästa trend kommer? Vad händer när hundar beter sig som hundar?!

Jag ogillar trender när det kommer till hundar. Ingen hund har någonsin blivit lycklig av att vara en "inneras", aldrig, någonsin, någonstans.

Trots att jag önskar att det skulle födas fler aussievalpar världen över för att bibehålla kvalié och genpool, så önskar jag ingen ras att bli populär.

 

Så ni må tycka att jag är en "partypooper", men när jag ser de där otroligt söta små valparna, gör det lite ont i mitt hjärta, för min första tanke är: vad händer sen?

 


Fullt ös!

Ja, jag har satt mig ner många gånger de senaste veckorna och försökt skriva en blogg, det har, som synes, inte lyckats.

Men nu har alla som skulle gifta sig gift sig, och vardagen har kickat igång.

 

Men, vad är egentligen vardag när man har 4 hundar varav en är valp?

Det är lite jobb, lite hushållsarbete, och mycket tid med hundarna! 

 

Hjördis är ett litet vilddjur, som med en glad knorr på svansen springer genom livet och hittar på rackartyg.

Hon plockar plommon från träden (leker mest med dem) och jagar getingar (japp, hon har lyckats bli getingstucken), leker lite för hårt med katterna, (japp rivsår på näsan), och har en attityd som jag sällan skådat i en så ung tös.

Hon ger oss många skratt, och gråa hår.

 

I söndags var det dags för utställning och Theo som är i sitt livs form, rent muskulärt, showade till tusen och blev Bäst I Motsattkön!   Superkul såklart.

Rut som vägrade förra gången, hade nu precis kommit ur löpet. Hon är inte tillbaka till högform men trots det gjorde hon superbra ifrån sig. Jag ska inte säga att det kom gratis och jag jobbade hårt med henne i ringen. Men hon gick, och trots att hon haft roligare dagar är jag otroligt nöjd med henne. Hon slutade löpa i tisdags så jag är jättenöjd med hennes prestation.

I går var vi och simmade, och jösses så Theo imponerar, vilken kille! Han simmar som en kung. Rut är lite mer tveksam men gjorde det jag bad om.

Jag är så imponerad hur snabbt Theo lärt sig och dessutom gillar att simma. Han har byggt upp en kanonkropp som är välmusklad och välbalaserad.

Nu när det börjar bli höst kommer Theo få underhålla sina muskler med joggning och Rut kommer få bygga muskler i badkaret!   Där har vi ytterligare en anledning till att det är bra med små hundar! 

 

Avslutar med vinnarbilden från i söndags. BIR blev C.I.B NORD SE FI DK NO CH SE V-13 DK V-14
FI V-14 WW-14 SEV-15 NOV-15 WW-16 Jaskarin Play With Fire "Mira", ägd av Lisbeth Norén och visad av Marcus Walldén och BIM Se Uch Pariservikens Guitar Man

14040102_752074064934725_5107349530968243377_n


Vinnaren berättar.

Sommartävling2

Victoria har ordet och berättar om den fina vinnarbilden på Doris (Blå och tan) och Trolla (Röd):

 

Bilden är tagen vid Hammars på Fårö där vi var Nu i somras.

Trolla är född på Gotland hos kennel Små sorkarna's i Roma och Doris är född hos Kennel twee-dle-dee i Lidesberg.

Vi hade en underbar vistelse på "Öjn" med våra hundar. De färdades i cykelvagn eftersom både jag och min make gillar att cykla.

Hundarna stortrivs i vagnen och hoppar gladeligen in själva. Många små pauser blev de efter vägen och vi hittade denna underbara plats av en slump. (Tur att även tvåbeningar behöver kissa).

Victoria

 

 


Utsällning och förstå rasstandarden - mina tankar.

Gizmo

Foto av SikiSaki , hunden på bilden är Pariservikens Earth Boy

 

Bilden ovan är en av mina favorit aussies, fantastiskt porträtterad av Simone, i Tyskland.

Jag tycker att han är en av de finaste aussies jag sett i verkliga livet och att han uppfyller rastandardens beskrivning:


"The general appearance of the Australian Terrier is that of a low set, sturdy, roughcoated terrier whose body should be rather longer in proportion to height.

He should have the definite terrier characteristics of being alert, active and with a self possessed manner.

His interested expression being imparted through his eyes, which catch the slightest movement, and his ears, which move to follow sound.

The rugged appearance of the Australian Terrier is exaggerated by the definite ruff around the neck, which extends to the backbone and the top-knot covering the top of his skull.

Both of these points are characteristic to the breed.

 

He should impart the distinct impression of a true sporting terrier, built for speed, capable of leaping in the air to whip around in his own length, thus being able to carry out work for which he was evolved."

 

Jag har en "bibel", ett go-to dokument jag läser nästan varje vecka, alltid är det något jag undrar över.

Nämligen extended breed standard, från aussiens hemland Australien. Det är ett dokument, alla uppfödare, anser jag, bör läsa och kunna på sina 10 fingrar.

Vi vet alla att det inte finns några perfekta hundar, och att utseendet är blott en liten del i ett avelsarbete, men, att följa rastandarden, så gott vi kan, är ändå en stor del i avelsarbetet.

DSC_0013

 

Några som verkligen bör, och ska kunna detta dokument utantill är våra domare.
Det, är tyvärr inte alltid fallet.

I Sverige och norden får man skriven kritik när man ställer ut. I början när jag började, såg jag en chans att lära mig mer om min hund.

Idag, ser jag det som ett betygsystem för domare. Ett sätt att se hur deras kunskaper faktiskt är. Om de verkligen kan rasen eller ej.

 

Kan de inte rasen, är kritiken fullständigt "off", ja då ställer jag aldrig för den domaren igen. Det handlar inte alls om placeringar för mina hundar, det handlar om hur väl domaren är bekant med rasen och rasstandarden.
Tex skulle jag glatt kunna ställa ut för den dommaren som gav Rut ett Very Good senast. Jag hade skrivit en liknande kritik själv, kanske tom hårdare. Ja, se då hamnar de domarna på listan för domare jag kan ställa för.

Det finns ett ord, en mening, och finns den med i kritiken, Om domaren yppar det till mig i en muntlig kritik, ja, då ställer jag aldrig för den domaren mer.

Vad är då det?!

"Elegant" är ordet och meningen "önskas en mer elegant typ."

Ja, då VET jag att denna dommare, inte har den kunskapen, jag tycker jag kan kräva när jag betalar för att få min hund bedömd.

Ingenstans i standarden står det att aussien ska vara elegant, nej, snarare tvärt om faktiskt: 


"We look for a sturdy, low set dog, one that is rather long in proportion to his height, one that is strong in terrier character, an alert and very active dog with a coat of good length and harsh texture, his small, pointed ears carried erect and his skull covered with a soft silky topknot which extends right down his neck and chest forming a frill and apron.

He must have a hard bitten, and to use the words of the standard, “rugged appearance”."

Men, se, det är på modet med väldigt eleganta hundar, hundar som har en "elegant air" omkring sig.

Men, mode eller ej, det är inte hur en aussie ska se ut. Således måste jag som uppfödare strunta i modet, och ha modet att stå emot rådande trender i utställningsringen.

 

Det är där utställningar förlorar sitt värde som avelsutvärdering, det är i trenderna som betyelsen i aveln går förlorad.

Missförstå mig inte, jag gillar utställningar, som tävling. Men jag vågar också se det för vad det är:

Det är en skönhetstävling, som påverkas av trender och mode. 

Det är INTE:

En sport. Inte heller är det en avelsutvärdering eller ett verktyg att använda i avelsarbete.

Det är ett roligt nöje, men, inget mer.

Det är en fritidsyssla som lär en mycket.

Utställningar kan diskuteras länge och tyvärr har längtan hos uppfödare efter rosetter, och människans gillande av extrema överdrifter blivit ett reellt problem i många raser.


Ska det gå tillbaka till att vara en avelsutvärdering som tidigare var tänkt, måste så pass mycket förändras, att jag inte vet om vare sig hundägare, uppfödare eller kennelklubbar är redo för det.

Jag tror dock att vi måste utbilda domarna mer, vi måste som utställare kräva en högre kompetens. Och vi måste kritiskt våga granska en vinnare.

Sundhet, måste för oss uppfödare komma före rosetter, i alla lägen. 

Problemet med att kritisera utställningar eller domare, eller bedömningar är att man gärna ses som en dålig förlorare, därför är det viktigt att vara saklig i sin kritik och tala om, om någon frågar, varför man väljer bort vissa utställningar och domare.

Det är också viktigt, och jag upplever från SKKs sida att det faktiskt görs, att lyssna på utställare. Att inte vifta bort problematik, eller utställares upplevelser, utan att faktiskt lyssna och analysera, innan man går vidare som inget hänt.

 

Och egentligen är det absolut inget fel i att utställningar är en skönhetstävlig.

Kanske, istället för att försöka styra skeppet tillbaka till avelsutvärdering, ska man styra utställningsskutan full fart frammåt och ha det som skönhetstävling, och sedan får rasklubbar, komplimentera med avelsutvärderingar gjorda av uppfödare och experter som faktiskt kan sin ras, oavsett vad trenden för dagen är.


Vinnaren för tävlingen dragen

Hurra hurra hurra! Säger vi till Victoria Åslund som vann med denna bild:
Sommartävling2

En liten längre text om hundarna kommer i ett inlägg längre fram! 

 

Det fanns en bild i tävlingen som blev mer populär än någon annan, och det vore helt fel att inte ge den något pris.

Så, Hederspris och mest populära foto i tävlingen är Lisa och Henriks bidrag, Tora sover:

hederspris

 

Stort Grattis till vinnarna och priser kommer på posten! 

 

Blogghistorik

«augusti 2016»
tiontofr
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Senaste inlägg
Covid- återhämtningen.
Nej nej jag har inte dött...
Valpar i Little Blue's familjen!!
Lera lera lera.
Hunden blir inte vad du gör den till.
Veterinärers psykiska hälsa - alla djurägarens angelägenhet.
Long time no see
Vad kan man hitta på när allt inte är som vanligt?!
Livet i coronatider!
Paus...

Senast kommenterade
Veterinärers psykiska hälsa - alla djurägarens angelägenhet.
Long time no see
Paus...
Livet går vidare
Hur tar de andra hundarna det?
Izaac har lämnat oss.
Dygn 48
Lyckan av att finna en bra hane

Arkiv
2021
2020
2019
2018
2017
2016
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2015
  2014