Little Blue's Australiska terriers

Blogg

Att köpa hund och välja uppfödare.

1654097_738374479521181_1530148318_n

Valpar är härliga, söta, charmiga och underbara.

Vem faller inte pladask för en gullig valp?  Man behöver ju bara se en rikigt gullig bild för att falla, man ringer uppfödaren, får köpa hunden och lever lyckliga för resten av livet.

 

FEL.

Jag önskar att det vore så. Jag önskar att alla som föder upp och säljer hundvalpar vore så seriösa att man, problemfritt, kunde köpa en hundvalp genom att bara se en gullig bild.

Under den närmsta tiden, kommer jag i inlägg skriva om vad jag tycker man ska tänka på som valpköpare.

Först låt oss reda ut begreppet: "Seriös uppfödare". Det hörs väldigt ofta ute i debatten om hur man ska gå tillväga när man ska köpa hund.

Att vara en seriös uppfödare handlar inte om hur många kullar en uppfödare har. Ganska ofta hörs det "men hen har 4 kullar om året, inte seriöst." Inget kan vara mer fel, en uppfödare som föder upp 4 kullar eller mer, om året, kan ha en otroligt bra avelsplan, avla på friska djur och jobba intensivt för att förbättra rasen.

En uppfödare som föder upp 1 kull vartannat år kan välja mindre bra hundar, eller göra om samma kombination gång, på gång (inte bra). 

Att vara seriös handlar mer om urvalsprocessen av avelsdjur än antalet kullar/år.

 

Det handlar inte heller huruvida man är med i rasklubben, eller ej. Det finns många anledningar varför man väljer att stå utanför en rasklubb, och säger absolut inget om seriositeten hos uppfödaren.

 

Det handlar inte heller om hur mycket man vinner på utställning. Utställning är en skönhetstävling, varken mer eller mindre.

Och vissa uppfödare tycker det är kul, och viktigt och satsar på det. Andra satsar på brukset. Några tredje satsar på något helt annat. En fjärde grupp tycker det är viktigare med snabba och kvicka agillity hundar.

Så länge man har rastandarden som en "guideline" och rödtråd i sin avel, spelar det mindre roll vad man gör med hundarna i form av tävlingar.

Men, skriver man att man föder upp tex brukshundar är det ju bra om man iaf kan backa upp det påståendet med några tävlingsresultat. 

Om uppfödare går ut med att de avlar hundar för specifika ändamål, jakt, bruks, utställning, då är det dags att kräva resultat, och "ha gått en kurs" duger inte som svar.

En seriös uppfödare backar upp sina påståenden med resultat.

 

En seriös uppfödare annonserar aldrig. Detta är ju bara rent och skärt trams.

Hur ska man annars få sina valpar sålda?! 

Det här grundar sig nog i idéen som ibland sprids att man inte ska ta någon kull om man inte har alla sålda innan, annars är man inte seriös. 

Trams igen. Ingen valp är såld förrns avtal är skrivna och pengar mottagna, och fortfarande kan ju valpköpare ångra sig, det får man.

Det finns idag massor av bra sätt att annonsera: FB-sidor, Köpahund.se, blocket, locus m.fl.

Visst finns det på tex Blocket en hel del oseriösa annonser, men, det finns också många bra annonser och är ett bra sätt att hitta köpare till sina valpar.

Syns man inte, finns man inte, heter det i reklambranshen, och så är det som uppfödare med. Så huruvida man annonserar eller ej, har absolut inget med seriositet att göra.

 

Uppfödare som föder upp kullar utan att spara något själva är oseriösa. Nej, naturligtvis inte. Det finns uppfödare som bara föder upp till sig själva, dvs de tar en kull när de har behovet av en till hund i flocken.

Men, det finns ofta många skäl att inte spara en hund ur en kull, varför ska man tex spara en hund ur varje kull från en och samma tik, om hon får 3 kullar? Det får knappast rasen att gå frammåt. Varför ska man spara massa hundar som alla är släkt med varandra?

Det finns någon slags fördom att bara för att man själv inte sparar något ur en kull, lägger man ner mindre tid och energi på just den kombinationen. Inget kunde vara mer fel. Många kullar för rasen frammåt, utan att uppfödaren själv behöver spara något från den. 

Seriositet handlar om hur väl man planerar sina kullar, inte hur många hundar man sparar från dem.

Valpar.

Fotograf: Carin Sandahl.

För mig är en seriös uppfödare en uppfödare som lägger ner tid och energi på att föda upp sina hundar. Hälsotestar och jobbar utefter de riktlinjer SKK och rasklubben har, oavsett om man är medlem i rasklubben eller ej.

Och som lägger ner tid och energi på valpköparna.

Besök den uppfödaren du har tänkt att köpa hund från. Vill de inte ta emot dig, stryk dem från din lista och gå vidare.

Har du bokat tid att besöka uppfödaren, tycker jag, du ska tänka på detta:

 

Våga ställa krav och gör din läxa! 

Vilka hälsokoller ska hundarna genomgått för att få gå i avel, och har just din uppfödare gjort dem?

Vad finns det för sjukdomar i rasen?

Om uppfödaren säger: det finns inga sjukdomar i rasen, stryk dem från listan.

Även friska raser har problem, även om inte många drabbas. Fråga hur det ser ut i linjerna bakåt och hur uppfödaren ser på det hela.

Även blandrashundar har problem. Allt annat är snicksnack.

 

När du besöker uppfödaren, se till att få träffa tiken som ska vara mamma, fråga gärna: hur kommer det se ut när du har valpar här.

Ingen tycker om att bli förhörd, men, om man är frammåt, nyfiken och trevlig bör man få svar på sina frågor.

 

Var gärna påläst om rasen, du kommer få frågor om vad just du kan erbjuda den kommande valpen, vad du jobbar med, hur vardagen med hund kommer se ut m.m

 

Hundköp ska vara roligt och lägger man som valpköpare ner tid på att välja en uppfödare man själv känner är bra, ja då blir det oftast just det, roligt.

 

Ett Ps, som var så bra jag var tvungen att lägga till det. Såhär säger Jill Grenaae, mångårig uppfödare:

"En seriøs opdrætter stiller også krav til sine hvalpekøbere, sørger for, at den rette hvalp kommer til rette hjem - Og allervigtigst, en seriøs opdrætter "opbevarer" ikke bare sine hvalpe i de 8 uger, de bor hos hende; Hun sørger for, at de er socialiseret og miljøtrænet, så hvalpene rejser ud i verden robuste, glade og med åbent sind, så der er et godt fundament for hvalpekøberne at bygge videre på."

 

 

 

 

 

 


Djurens betydelse för oss.

Jag och hundarna har det bra. Det tog oss en stund att hämta oss från att Rut var tom, men nu är vi tillbaka.

 

Flocken har dessutom utökats med lilla Elsa:

Allas lilla Elsa 1 nov

Elsa är en 14 veckors kattungetös och bara på en dag blev en i hundflocken. Kattgruppen, bestående av tre gubbar, är fortfarande tveksamma.

Rut och Elsa fann varandra direkt, och även om Elsa tycker att Rut blir lite för mycket ibland, vilket är förståligt, så, söker sig båda till varandra.

 

Jag såg på "veterinärerna" på TV i måndags, och då sa en kvinna om sin hund: "hon får inte dö, jag behöver henne!"

Det fick mig att börja tänka på, hur mycket våra djur gör för oss.

De finns där, när alla andra sviker. De bryr sig inte om, att man körde på senaste tentan, inte fick jobbet, har fula kläder.

En hund, katt, fågel, hamster, vad det nu än är. Ser dig för den du är, utan allt det andra. Man kan bli älskad för den man är, alltid.

Husdjuren gör en enorm insats för människan. Hur många tonårshemligeter har inte husdjuren fått höra, ja de som bor i familjer med barn?

Hur många tårar torkar inte Sveriges husdjur varje dag?

Att komma hem efter en slitig, jobbig och uttömmande dag på jobbet och mötas av kärlek och värme. Det är något vi alla behöver.

DSC_0332

Hundar, som är det husdjur som ligger mig varmast om hjärtat, är också väldigt bra för ensamma människor.

Människor som kanske blivit ensamma på grund av flytt, anhörigs död osv. De har chansen att bygga upp ett nytt liv, med vänner som hittar på något, just därför man har en hund, och gått en kurs tillsammans, eller möter varandra varje dag på hundpromenader.

Jag möter en kvinna ibland, på mina promenader.. Hon är änka och ytterst förtjust i mina tre små troll.

Först hälsade vi bara, men nu pratar vi ofta en liten stund när vi ses. Hon är alltid så glad, alltid trevlig och jag ser hur mycket hon får ut av våra 10 minuters småprat.

 

Om vi inte haft hundarna, kanske det aldrig skett. Jag tror inte alls att jag är något slags ljus i hennes liv, jag upplever det bara som att hon tycker det är trevligt att prata med någon som lyssnar. Och är intresserad av hennes hund och vad de pysslar med.

Hundar tvingar också ut oss, oavsett väder och hur vi mår, och det kan vara otroligt viktigt för många. Själv inser jag hur viktiga hundpromenaderna är för mig, så fort jag inte får dem en dag.

Varje år utses "hjältehundar" av skk och olika hundtidningar.

Jag tycker att varenda hund som lyser upp sin människa/sina människors liv är värda en medalj. Det skulle bli många medaljer.

För om jag frågar er, kära läsare: vad betyder dina djur, din hund för dig? Vet jag att jag kommer få fantastiaka svar om djur som förändrar och förbättrar liv!
Så skriv gärna vad dina djur betyder för dig, antingen här, eller på fb, där jag just ska dela detta inlägg! :D

 

Blogghistorik

«november 2015»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Senaste inlägg
Covid- återhämtningen.
Nej nej jag har inte dött...
Valpar i Little Blue's familjen!!
Lera lera lera.
Hunden blir inte vad du gör den till.
Veterinärers psykiska hälsa - alla djurägarens angelägenhet.
Long time no see
Vad kan man hitta på när allt inte är som vanligt?!
Livet i coronatider!
Paus...

Senast kommenterade
Veterinärers psykiska hälsa - alla djurägarens angelägenhet.
Long time no see
Paus...
Livet går vidare
Hur tar de andra hundarna det?
Izaac har lämnat oss.
Dygn 48
Lyckan av att finna en bra hane

Arkiv
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2014