Little Blue's Australiska terriers

Blogg

Fotografering

Idag har vi haft fotografering...

Fotografering hundarna 110

Wilma brukar gilla det och vara duktig... Men idag ville hon inte...

Hon bjussade på ett riktigt bra kort iallafall:

Fotografering hundarna 001

Jag tänkte: hon borde passa bra i pärlor... men Wilma ville nog ha diamanter...   För hon var imponerad av halsbandet! 

 

Rut var lite mer avslappnad med pärlorna! 

 Fotografering hundarna 048

 

Theo är ibland lite problematisk att fota, för när han vill ha något (som godiset i min hand) så spärrar han upp sina ögon så de blir klotrunda och han ser lite lagomt puckad ut...

Fotografering hundarna 074 Men jag fick ett eller annat bra kort på honom också!

 

Izaac är lätt att fota! Han gör ju alltid som man säger, vilket underlättar! 

Fotografering hundarna 098

De är vana att bli fotade  våra hundar! Jag tycker det är så kul och de är så fina och utrycksfulla!


Flock

Nu duggar blogginläggen tätt, men plötsligt fick jag mycket att skriva om!

Idag är det lite hur jag tänker kring hundflock...

4 nyanser av blått!

När jag gick en kurs med en av mina hundar en gång sa kursledaren att hunden saknade driv i sitt spårande (det gjorde hunden inte, men är ingen schäfer o naturligtvis spårar en aussie inte riktigt med samma motor som en schäfer... men, det är ett annat inlägg) och att det berodde på att hunden bodde i en flock, så jag skulle separera hunden dagen då det var kurs, så hunden var uppvilad.... För att bo med flera hundar var så jobbigt för hundar att de inte orkade något annat.

Jag sa: Nej, att skilja hunden från flocken är mer stressande och energitömmande än att den är med flocken.

Kursledaren skakade på huvudet och kunde inte tro på mitt ord. För kursledaren hade en kompis vars 2 hundar aldrig vilade, alltid kollade in varandra och bara kunde koppla av när de var isär. Så naturligvis är det så det är i flockar.

.....

Regndag 013

Så är det inte, naturligvis, i väl fungerande flockar. Har man hundar som inte kan slappna av i varandras närhet, ja då har man lite att jobba på.

I en välfungerande flock, precis som i en välfungerande familj, trivs alla, och kan slappna av och vara sig själva....

Wilma vilar vovve2

Naturligtvis trivs inte alla hundar i flock, naturligtvis trivs inte alla hundar i alla flockar, och naturligtvis funkar alla flockar inte lika.

Eftersom hundar är individer. Du får en personlighet, en tänkande individ då du köper en hund, så det som alltid funkat förut, kanske inte funkar nu. Och den gruppdynamik som finns i en flock förändras ständigt. Precis som vilken grupp med tänkande individer som helst.

I vårt hem har vi en välfungerande flock, och dessutom är den flocken öppen för besökare som välkomnas kärvänligt av de flesta.

Det funkar bra för att våra hundar trivs tillsammans. Så enkelt är det. De trivs tillsammans, vi människor gör inte skillnad på dem, och de får alla vad de behöver. Även om behoven kan vara olika, så är det mitt mål, att låta dem bli tillgodosedda. Då kan alla umgås avslappnat för de vet, att alla får det de behöver. Om en får godis, får alla godis. Man behöver aldrig försvara sitt godis eller tuggben, för alla får ett, och är nöjda med det.

snyggbild vovve5 

Leker vi med bollar har vi inte 1 boll utan 5.... ingen blir utan och alla får det de vill ha.

I vardagen får hundarna stöd och trygghet av varandra och min upplevelse är att jag har nöjdare hundar nu, än när vi bara hade 1 hund i taget.

...

Har man en ras, som jag ju har, som är van att arbeta tillsammans (det är en av de saker de avlades för att göra: arbeta tillsammans) så funkar många saker med flocklivet mycket bra. Men, jag som ägare måste vara medveten om, vilken mobb det kan bli av mina 4 hundar.

Om jag är ensam ute med mina 4 och vi möter andra hundar går det bra i 9 fall av 10.

Det 10e är när vi möter någon av hundarnas ärkefiender, alla (utom Rut) har minst en. 

 Om vi är flera som går med hundarna så blir det aldrig något problem. Den som ogillar mötet gramsar lite, men de andra ids lixom inte bry sig.

Går jag med dem själv, så hundarna går axel mot axel eller tätt, då är det kört. Då får jag kliva åt sidan med en argsint mob. Då ska den stackars ärkefienden dö, och den ska dö nu (om hundarna själva fick bestämma).

De hetsar helt enkelt varandra och beter sig som EN flock, och inte 4 individer.

Detta är jag medveten om och försöker styra upp, och om inte annat, lämnar jag platsen.... Ingen annan hund ska behöva lida för min ilskna mob fått för sig att (bildligt talat) ta fram högafflarna.

Theo o Rut

Jag tror, att man måste vara medveten om detta, så man inte blir överraskad....

Det en hund inte bryr sig om när den är själv, kan plötsligt vara väldigt viktigt när den är tillsammans med sin flock.

Det är samma när jag släpper dem lösa, det sker bara en och en. 

Jag vet, att alla flockar inte har det så, jag vet att det går att träna bort, viljan de har, att de vill jaga om de är tillsammans lösa.

Men, jag vet också, att i 99 fall av 100 det går bra när jag släpper dem tillsammans, de jagar inte, de hetsar inte varandra. Men, jag vågar helt enkelt inte riskera den där 100e gången. Det är inte värt det helt enkelt.

Om man har en flock, oavsett vilka raser och individer den innehåller, är det viktigt att bestämma sig själv hur man vill ha det.

Vilka beteenden kan man acceptera, vilka beteenden är ok och vilka ska man träna bort?

Jag tränar ständigt på att få bort mob-mentaliteten, och ibland går det bra. Ibland, mindre bra.

En flock är i en ständig utveckling, precis som hundarna i den. Och jag tycker att mina hundar får ut så fantastiskt mycket av varandra, och att de faktiskt har kul tillsammans.

Alla hundar på 1 kort 010

 

 


Vikten av att göra ingenting

Ja, det kan ibland underskattas av oss hundägare.

Men tillsammans med promenader, träning av diverse slag, så är det superviktigt att göra ingenting.

Dels behöver hundar vilodagar att återhämta sig. Att åka på en utställning eller en tur på stan om man bor på landet, kan på förhand verka helt lugnt och stilla. Men, hundarna behöver återhämta sig. När de sitter still, så går nosen, ögonen och hjärnan på hunden konstant.

Därför är det viktigt att vila. Att göra ingenting, gå kissrundor, mysa i soffan, sova och softa.

Det är också viktigt att lära hundarna att det inte behöver hända saker hela tiden

I förra veckan åkte vi till Motala och satt på en bänk i 30 minuter. Rut var helt slut efteråt.

Det var skitjobbigt, tyckte hon, att bara sitta. De andra hundarna är vana och satt eller låg och spanade o vilade. Men inte Rut, hon var i rörelse säkert 25 av dessa 30 minuter. Hon hoppade upp och ner på bänken, gick runt bänken, gick fram och tillbaka....

 

Hon sov sen resten av dagen, helt slut. 

Så, det är viktigt att öva på att "göra ingenting" i en stökig miljö. Där är utställningar superbra. För 90% av  en utställning går åt till att vänta...

24 juni 029

Här gör grabbarna just det... Sitter och tillsynes gör "ingenting", men de spanar. 

För mig är det viktigt att mina hundar, mina sällskapshundar, funkar överallt. Så att kunna slappna av, och bara chilla överallt är högt prioriterat här.

Men det, som allt annat, kommer inte naturligt, därför kan ett träningspass med hundarna se ut så att man åker till närmsta stad, går i 10 minuter och sitter på olika ställen i en timme....

Det verkar kanske inte som träning, men ger väldigt mycket för hundarna.

Att byta miljö, är givande för dem, det behöver inte vara så komplicerat, men är ändå väldigt uppskattat av hundarna.


En vecka efter championatet

... och jag går fortfarande kring med ett stort flin i ansiktet.

Jag trodde  aldrig att Theo skulle bli Svensk Utställnings Champion över en helg!

Theo är av en typ som i nuläget inte är så poppis, men som jag själv håller varmt om hjärtat. Den lite äldre typen, typen som är grov med riktigt sträv päls. Inte så showig men, i mina ögon, väldigt rastypisk.

Inför Jönköping lördag 002

Han har, naturligtvis, som alla hundar sina fel och brister.

Det finns inga "Perfekta" hundar men för mig, är han en riktigt bra hane. Som dessutom är cool. Han bryr sig inte om någon annan hund råkar komma för nära eller gör utfall.

Cool, stabil och fantastik trevlig kille! 

Fredagsmys o bad 016

Jag har en otrolig tur som har enormt duktiga mentorer. För mig är det och var otroligt viktigt för mig, när jag tog beslutet att avla.

Jag kände att jag behövde duktiga och pålitliga mentorer. Jag hade skrattat mig lycklig av att få en. Men jag har sån otrolig tur att jag har flera. 

Alla med kunskap om rasen och avel. Alla med olika åsikter och alla delar gärna med sig.

Jag frågar, lyssnar, frågar, lyssnar, frågar, lyssnar o frågar o frågar o frågar.

Hur skulle ni gjort? Hur skulle ni tänkt?

Och sen tar jag kunskapen och känner mig trygg i de val jag gör.

Jag känner mig oerhört glad, nöjd och faktiskt tursam, att ha 2 superfina riktigt typiska aussies att börja med. Theo en stabil hane med alla "typiska" karaktärsdrag som en aussie "ska" ha (lädernos, tummavtryck, strävpäls, blå hud m.m) och Rut som utvecklas till en fantastisk tös.

Jag hoppas att jag med hjälp kommer kunna förvalta rasen och typen och i framtiden vara stolt över de planer jag gör idag!

Jag har i dag stort framtidshopp om rasen. 

Vi har världens bästa ras.... "The best thing that came from Australia". Och jag är välsignad att ha 4 stycken i mitt hem, att känna flera underbara hundar och få möjligheten att i framtiden få avla och ta fram kullar.

Fredagsmys o bad 005

Igår hade alla hundar SPA dag och jag provade för första gången Plush Puppy på mina hundar.

Jag har hört så mycket bra om shampot och alla produkter och jösses. Idag glänser hundarna ikapp. Till och med Wilma med sin lilla päls skiner!

Fredagsmys o bad 025

Kul när en produkt faktiskt överträffar ens förväntningar!

 

Blogghistorik

«augusti 2014»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inlägg
Covid- återhämtningen.
Nej nej jag har inte dött...
Valpar i Little Blue's familjen!!
Lera lera lera.
Hunden blir inte vad du gör den till.
Veterinärers psykiska hälsa - alla djurägarens angelägenhet.
Long time no see
Vad kan man hitta på när allt inte är som vanligt?!
Livet i coronatider!
Paus...

Senast kommenterade
Veterinärers psykiska hälsa - alla djurägarens angelägenhet.
Long time no see
Paus...
Livet går vidare
Hur tar de andra hundarna det?
Izaac har lämnat oss.
Dygn 48
Lyckan av att finna en bra hane

Arkiv
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
  •    December
  •    November
  •    Oktober
  •    September
  •    Augusti
  •    Juli
  •    Juni
  •    Maj
  •    April
  •    Mars