Är det något jag är trött på är "Hunden blir vad du gör den till".
NEJ!
Bara glöm det!
Hundar, precis som du och jag har en genetisk karta, en grund att stå på. Genom selektiv avel har vi fått fram hundraser, som är bra på vissa saker och sämre på andra.
Dessa hundraser delas in i grupper där man samlar alla som är lika eller som avlats för liknande/samma mål.
Om nu hundar blir vad man gör dem till, skulle vi aldrig behöva bry oss om att läsa på om raser. Vi skulle kunna ta en tax och börja valla grannens får. Vi skulle kunna ta en chihuahua och använda den i skyddsträning...
Genom att hävda att en hund blir vad man gör den till, tar man bort behovet av uppfödare som är seriösa. Man tar bort behovet av olika raser och man tar bort ansvaret vi uppfödare har att få fram sunda individer som är rastypiska.
"Men", säger vän av ordning, "Min hund är en terrier men den älskar brukset".
Och det är helt möjligt och din hund kan vara och bli riktigt bra sök, spår och lydnandshund. Och tycker du att det är roligt och tycker din hund att det är roligt, så fortsätt.
Men, vill man bli bäst, vill man tävla på toppnivå och komma någonstans, köper man en brukshund, som faktiskt är avlad för detta. Det handlar inte om att din hund är dålig, det handlar inte om att du är dålig, det handlar om att din hund inte har de genetiska byggstenarna för att bli bäst inom det ni tränar. Hunden kan bli bra, och ni kan komma långt.
Påverkas inte hunden något av det jag gör, som ägare då?
Självklart gör den det, och dess genetiska grund reglerar hur hunden reagerar på det. En aussie reagerar på ett vis, en schäfer på ett annat, en bulldogg på ett tredje. Därför är det oehört viktigt att läsa på om sin ras, att veta vad en hund har avlats för, är grunden för att förstå hur den reagerar i en situation.
Att veta vad just din ras avlats för, hjälper till att förstå din hunds beteende idag.
Ta aussien till exempel. Aussien är en hund från ursprungligen från Tasmanien. Man ville ha en hund som dödade ormar och andra skadedjur, därför är de flesta aussies, snabba, med flexibla rörelser och mycket spänst och har stor lek/jaktlust.
Man behövde också en hund som höll gården fri från de fångar som rymde från fängelserna på ön. Därför har, de flesta, aussies mörkt skall, som hörs. Och de vaktar gärna och larmar när något oväntat sker.
Man hade ofta flera stycken på sin gård, därför gillar de flesta aussies andra hundar, och har man flera, ser man hur de gärna arbetar i grupp...
Man använde det man hade och aussien har under sin utveckling även fått inslag av vall, detta gör dem, mer benägna att samarbeta med människor är andra terriers som enbart är avlade för att arbeta helt själva. Detta gör att många aussies kan vara lösa, lätt kommer på inkallning och trivs som sällskap till människor.
Listan kan göras lång, och ofta kan beteenden som ägare ser som problem, grunda sig i ett beteende som för 100 år sedan var nödvändigt, och kanske en viktig del i det syfte man födde upp rasen till.
Vi har inte hundar på samma sätt idag, som förr, mycket få människor har hundarna i stallar, utan de är våra familjemedlemmar, de bor med oss, sover med oss och lever med oss. Och då kan problem uppstå, rumsrenhet tex, har man lite erfarenhet med olika raser, ser man tydligt att vissa raser har lättare för att lära sig rumsrenhet än andra.
Anpassningen till det moderna samhället är ibland inte helt smärtfri, att bo i en lägenhet kan för vissa hundar vara jättekonstigt, medan andra raser som fötts upp för sällskap inte ser något problem med det.
Listan om beteenden, fördelar och nackdelar med dem, kan göras lång och det är vår uppgift som uppfödare och ägare, särskilt av raser som inte är så stora att sprida den informationen.
Vi har ju, kanske inte alla, fallit för just en speciell ras, som passar oss, och det är ju det som är fantastiskt. Idag finns flera hundra olika raser, med olika behov, och att vi genom andra människors arbete med selektiv avel, att ta fram sunda starka individer som passar just oss, är en väldig gåva!
Men, hunden blir inte vad du gör den till!
Däremot har du förmågan att plocka fram styrkor, stötta svagheter hos hunden, och framförallt: välja en ras som passar dig och ditt liv!
2020-10-05 10:50 | 0 kommentarer