Little Blue's Australiska terriers

Blogg

Covid- återhämtningen.

195539605_6033453843346525_634390031678216295_n

Runt påsk blev vi sjuka i Covid och påskafton åkte jag in på sjukhus för andningsproblem. Jag kom hem efter en vecka men vägen framåt har varit långsam och många gånger kännts lång!
Därför har hemsidan fått stryka på foten lite, men jag hoppas kunna fixa det framöver.

Sommarn har kommit och trots att jag inte riktigt , ännu har den ork jag önskar, så tillbringar jag och hundarna hela dagarna ute!
Det gör bra för kropp och själ!

Planeringen inför valp är att Märta löper i augusti och att vi då ska para henne.

Jag kommer också framöver, när läget är bättre annordna en promenad med grillning och mys!

Men just nu är det vila och små steg framåt som gäller! 

En god midsommar om vi inte hörs innan!


Nej nej jag har inte dött...

Men mitt internet hade det. Och vi hade gubbar här som kollade och ingen fick någon rätsida på det hela, tills jag själv hittade felet och löste problemet! 

Så nu kommer man ut på nätet och kan använda det! Mycket bra! 

Valparna hos Gunilla har alla funnit bra hem och vi är så glada för att allt gick så bra! :)

 

Vi planerar valpar under sommaren och Märta, som ska paras beräknas löpa juli/augusti. 

 

Annars lever livet vidare i covid tider och hundarna och jag ser sällan varken folk eller fä. Då och då på våra promenader möter vi hundarnas nemesis, en phaléne som avskyr våra hundar och som våra hundar avskyr! ;) 

 

kram till er alla!


Valpar i Little Blue's familjen!!

128388860_842183553205270_964425000085998573_n

 

Vi är så glada för vår valpköpare Gunilla och hennes tik Ruth från oss. Inatt föddes 8 fina valpar och allt gick alldeles utmärkt.
En enkel valpning och Ruth är en supermamma redan från start som älskar sina små gryn!

Vi stöttar alltid våra valpköpare och när Gunilla ville ta valpar på sin Ruth tvekade jag inte en sekund på att stötta henne i sitt val! Det har varit roligt att på håll få följa henne och jag är hemskt glad för hennes skull! 

Aussien är en ras som är både lättvalpad och lättparad och jag tycker det är berikande för rasen att valpköparna vill ta en kull. De kan ta andra beslut än vi uppfödare och med rätt stöttning blir det toppen! 

Är ni sugna på en valp, det finns ännu några otingade, tveka inte att kontakta oss via kontaktformuläret på hemsidan eller via mail: ylvahedin@hotmail.com så skickar jag er vidare till Gunilla! 


Lera lera lera.

Fy bubblan för lera! 

122437562_4983137155044871_5223025593667691988_o

 

Det regnar och det regnet behövs, inget tvivel om saken, men tvivale så skitigt allt blir! Och man blir lite trött på att gå promenad i klafset. Meeen det är bara att gilla läget och gå ut ändå!

Hjördis är den enda av hundarna som rent avskyr regn, de andra bryr sig inte så mycket. Jag är på jakt efter ett regntäcke till henne, men det var då lättare sagt än gjort, slut på väldigt många ställen! 

Jag får ha lite tålamod, vilket, om vi ska vara ärliga, inte är min starkaste sida! 

Annars är det fullt upp här med vardagslivet.

Hjördis är för tillfället lite under isen efter att ha fått i sig något skit som inte var bra för henne, men idag har hon fått behålla den vätska hon har fått i sig (ta i trä) och får fortsätta med vätska idag. Imorgon får hon små portioner av skonmat, så ska vi nog få ordning på det hela.

 

Detta är ju helt klart ett stort problem under hösten, mycket ruttet och gammalt som ligger under löv och i diken.

I Hjördis fall är det nog så att det är gammalt kobajs som bonden rensade ut ur ligghallar och lador som är boven i dramat. När det kördes ut på åkrarna hamnade en hel del på vägarna där vi går och hundarna kan vara snabba som tusan och sno åt sig något extra smarrigt!

 

Men som sagt skonkost, fortiflora och tålamod så får vi ordning på magen igen!

Livet med hund är alltid fyllt, och de ger iallafall mig, en jäkla positiv push såhär i höstrusket, de behöver gå ut, så vi går ut, oavsett väder och oavsett humör. Vilket jag tycker är så bra för själen. Nu väntar jag bara på att sommarhagarna ska tömmas på kor, så har vi flera hektar att bara vara på! För mig är det den bästa tiden som hundägare, när vi får gå i de stora hagarna och bara njuta av att gå där i storslagen miljö vid Vätterns strand. 

Att gå de andra vägarna, har naturligtvis sin charm med, men lugnet och tystnaden i de stora tomma hagarna på  med öppen mark, små dungar osv ja det fyller mig med energi på ett annat vis. Hundarna får chansen att följa spår och både hare, rådjur och smågnagare finns i hagen och ett naturmöte med någon av dessa djur är mer regel än undantag.

Än dröjer nog det en vecka eller två, beroende på väder, men snart så! 

 

vi förlorade vår Nellie, Olgas bästa kompis, 1 oktober

118477360_4711090755582847_6600635463067673775_o

Hennes njurar hade börjat ge upp och det var dags att säga farväl. Vi och hundarna har sörjt henne, men Olga har haft det värst. Hon har letat efter Nellie, när hon gått in i ett rum där Nellie ofta låg, i hallen, i tvrummet eller biblioteket. Och det är först nu som hon inte i glädje springer fram till Nellies sovplatser, för att sedan besviken gå därifrån. Det är tufft för mig som djurägare att se...

Vi hoppas att vi under våren kan finna en ny kattkompis till gänget, för det är lite tomt utan katt i huset!

Hoppas ni alla har en fin vecka, så hörs vi snart igen!


Hunden blir inte vad du gör den till.

Är det något jag är trött på är "Hunden blir vad du gör den till".

 

NEJ!

 

Bara glöm det!

Hundar, precis som du och jag har en genetisk karta, en grund att stå på. Genom selektiv avel har vi fått fram hundraser, som är bra på vissa saker och sämre på andra.

Dessa hundraser delas in i grupper där man samlar alla som är lika eller som avlats för liknande/samma mål.

Om nu hundar blir vad man gör dem till, skulle vi aldrig behöva bry oss om att läsa på om raser. Vi skulle kunna ta en tax och börja valla grannens får. Vi skulle kunna ta en chihuahua och använda den i skyddsträning...

Genom att hävda att en hund blir vad man gör den till, tar man bort behovet av uppfödare som är seriösa. Man tar bort behovet av olika raser och man tar bort ansvaret vi uppfödare har att få fram sunda individer som är rastypiska.

 

"Men", säger vän av ordning, "Min hund är en terrier men den älskar brukset".

Och det är helt möjligt och din hund kan vara och bli riktigt bra sök, spår och lydnandshund. Och tycker du att det är roligt och tycker din hund att det är roligt, så fortsätt.

Men, vill man bli bäst, vill man tävla på toppnivå och komma någonstans, köper man en brukshund, som faktiskt är avlad för detta. Det handlar inte om att din hund är dålig, det handlar inte om att du är dålig, det handlar om att din hund inte har de genetiska byggstenarna för att bli bäst inom det ni tränar. Hunden kan bli bra, och ni kan komma långt.

Påverkas inte hunden något av det jag gör, som ägare då?

 

Självklart gör den det, och dess genetiska grund reglerar hur hunden reagerar på det. En aussie reagerar på ett vis, en schäfer på ett annat, en bulldogg på ett tredje. Därför är det oehört viktigt att läsa på om sin ras, att veta vad en hund har avlats för, är grunden för att förstå hur den reagerar i en situation. 

Att veta vad just din ras avlats för, hjälper till att förstå din hunds beteende idag. 

Ta aussien till exempel. Aussien är en hund från ursprungligen från Tasmanien. Man ville ha en hund som dödade ormar och andra skadedjur, därför är de flesta aussies, snabba, med flexibla rörelser och mycket spänst och har stor lek/jaktlust.

Man behövde också en hund som höll gården fri från de fångar som rymde från fängelserna på ön. Därför har, de flesta, aussies mörkt skall, som hörs. Och de vaktar gärna och larmar när något oväntat sker.

Man hade ofta flera stycken på sin gård, därför gillar de flesta aussies andra hundar, och har man flera, ser man hur de gärna arbetar i grupp...

Man använde det man hade och aussien har under sin utveckling även fått inslag av vall, detta gör dem, mer benägna att samarbeta med människor är andra terriers som enbart är avlade för att arbeta helt själva. Detta gör att många aussies kan vara lösa, lätt kommer på inkallning och trivs som sällskap till människor.


Listan kan göras lång, och ofta kan beteenden som ägare ser som problem, grunda sig i ett beteende som för 100 år sedan var nödvändigt, och kanske en viktig del i det syfte man födde upp rasen till.

Vi har inte hundar på samma sätt idag, som förr, mycket få människor har hundarna i stallar, utan de är våra familjemedlemmar, de bor med oss, sover med oss och lever med oss. Och då kan problem uppstå, rumsrenhet tex, har man lite erfarenhet med olika raser, ser man tydligt att vissa raser har lättare för att lära sig rumsrenhet än andra. 

Anpassningen till det moderna samhället är ibland inte helt smärtfri, att bo i en lägenhet kan för vissa hundar vara jättekonstigt, medan andra raser som fötts upp för sällskap inte ser något problem med det.

Listan om beteenden, fördelar och nackdelar med dem, kan göras lång och det är vår uppgift som uppfödare och ägare, särskilt av raser som inte är så stora att sprida den informationen.

Vi har ju, kanske inte alla, fallit för just en speciell ras, som passar oss, och det är ju det som är fantastiskt. Idag finns flera hundra olika raser, med olika behov, och att vi genom andra människors arbete med selektiv avel, att ta fram sunda starka individer som passar just oss, är en väldig gåva!

 

Men, hunden blir inte vad du gör den till!

Däremot har du förmågan att plocka fram styrkor, stötta svagheter hos hunden, och framförallt: välja en ras som passar dig och ditt liv!

 

 RSS

 

Blogghistorik

«december 2023»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inlägg
Covid- återhämtningen.
Nej nej jag har inte dött...
Valpar i Little Blue's familjen!!
Lera lera lera.
Hunden blir inte vad du gör den till.
Veterinärers psykiska hälsa - alla djurägarens angelägenhet.
Long time no see
Vad kan man hitta på när allt inte är som vanligt?!
Livet i coronatider!
Paus...

Senast kommenterade
Veterinärers psykiska hälsa - alla djurägarens angelägenhet.
Long time no see
Paus...
Livet går vidare
Hur tar de andra hundarna det?
Izaac har lämnat oss.
Dygn 48
Lyckan av att finna en bra hane

Arkiv
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014