Little Blue's Australiska terriers

Blogg

Sol och värme, att tänka på!

30739824_2267354146623199_7294149014700687360_n

Nu är det sommar och varmt, som hundägare får man anpassa sig lite. Särskilt med en gammal hund. Vi går fler och kortare promenader. Hundarna är ute mest hela dagarna och jag har byggt en ny hage åt dem på andra sidan huset. Där får de lite nya upplevelser, samtidigt som man kan ligga i bädden och sova i skuggan av det blommande äppelträdet.

Detta är också, vintern till trots ett år med mycket insekter.

 

Fästingar.

Det finns inget djur i världen som jag avskyr mer än dessa as. Mina hundar har fått Bravetco och det funkar väldigt bra. Jag ger en tablett per säsong och vi ser inga fästingar på hundarna. Ja, vi bor i ett fästingtätt område och det är mycket vattensork här, och det betyder att många fästingar bär på sjukdomar.

Vad man ska ge till sin hund, ja, jag rekomenderar en tablett bravetco/säsong. Vill man inte det, finns det flera alternativ och mitt råd är att prata med veterinär om just din situation. De vet också hur vanligt förekommande fästingburna sjukdomar är i ditt område och kan hjälpa till med en riskanalys.

 

Getingar, bromsar, och annat som sticks och bits.
Våra hundar är ibland lite för nyfikna och ibland betyder det getingstick i nosen. Då är det viktigt att se hur hunden reagerar. Blir luftvägarna svullna, kontakta veterinär omgående. Här brukar bara valpar reagera på getingar, de vuxna brukar dels undvika dem, men skulle de råka få ett stick, verkar de inte påverkas nämnvärt.
Om man varit ute i skogen och hunden fått myror som bits över hela sig är det bästa att sätta hunden i duschen och tvätta av den med schampo ordentligt så alla myror försvinner.

Orm.
Blir hunden ormbiten är det direkt till veterinär som gäller. Hundar klarar ormbett särdeles dåligt och behöver uppsöka veterinär för vård.

 

Värme.

Det har i år varit väldigt varmt och det kan vara jobbigt för hundarna. Hundar svettas bara genom trampdynorna och går de på het asfalt kan de bränna tassarna.
Blir din hund varm, se till att kyla mage/bröst först. 
Låt alltid hunden få tillgång till skugga, och vatten.
Jag gör "hundglass" med hjälp av plastbyttor, vatten och godis/köttfärs. Blandar godis och köttfärs med vatten och fryser in. Jag har sådana pyttesmå plastburkar men man kan göra det i glassformar, eller på en bricka (man kan med hammare dela "glassen" i mindre bitar då). Det är väldigt uppskattat av hundarna.

Bad.

När det är så varmt gillar många hundar att bada. Egen pool kan vara jättekul, annars brukar mina bada i bäckar, åar, och sjöar, se bara till att det inte finns blågröna alger i vattnet då det kan vara dödligt för hund. Simning är ett jättebra sätt att motionerna hunden på sommaren.

Tänk bara på att det är rätt jobbigt så börja med bara några minuter och håll koll på hundens andning, låter den ansträngd, behöver hunden vila.
Jag har alltid flytväst och lina om vi åker för att simma i sjö eller större vattendrag. På så sätt får hunden en mer balanserad träning och det är säkert hela tiden.

32598570_2309000442458569_6571303046666518528_n

 

Ut och njut i solen med era godingar! :) Det ska jag göra!


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S