Little Blue's Australiska terriers

Blogg

Jag har varit på berikningskurs del 4

Så, varför behövs då berikning?

Kan inte hunden vara glad utan?

Tja, för att besvara sista frågan först, jovisst kan de vara glada utan, men, jag tycker nog att hundarna ger oss så mycket och att då se till att de mår bra, är vårt ansvar.

Berikning behövs för att hundarna ska må bra och nå sin fulla potential i livet, säger jag. Om en hund är nöjd med livet, och alla behoven är fyllda, så kan de gå ut och prestera super på en agillityplan, eller lydnads plan eller utställningsring.
En nöjd och glad hund är en hund som trivs med livet och som vi trivs med.
Och som jag i söndagens inlägg visade. Det behövs inte mycket för att faktiskt berika deras liv. Det som är svårt är att acceptera att man kan lägga ner massa arbete som hunden inte bryr sig om. Och att man inte ska styra dem. Att låta hunden ta befälet då och då är faktiskt väldigt lärorikt.

jag menar naturligtvis INTE att en hund ska få bestämma allt alltid. Skulle mina hundar få bestämma jämt skulle de bara äta bajs på promenaderna.... 

Det jag menar är att ibland kan hunden få bestämma och ibland kan de få tid att lukta osv. Precis som jag skrev i förra inlägget.

Hur ser jag då att hunden behöver berikning?

Jo, ofta är sk "problembeteenden" något som kommer ur frustration för hunden inte får utlopp för sina behov.

Låt oss ta Wilma som exempel. Hon i sina dagar bet sönder jag vet inte hur mycket. Skor, pennor, skåp, madrasser, stolar, fåtöljer osv osv.

När jag började med berikning, började jag se det hela med andra ögon. Hon fick tillåtelse att ha sönder örngott med grejer i. Redan slaktade gosedjur som jag fyllde med hö och kycklig. Hon fick också berikningsspår väldigt ofta. När jag säger väldigt ofta menar jag det. Hon fick minst 2 berikningsspår i veckan.

Då fick vi en annan hund. Inga skor, pennor eller möbler behövde sätta livet till. Wilma, var på många vis en ganska extrem hund och med sina 2 spår och 1 "sök och förstör" öving i veckan, krävde hon väldigt mycket för att må bra.

Mina andra hundar får i dagsläget 2-4 berikningsspår om året. Och mår kanonbra på det.

 

Hundar som inte äter, tja igen kan man prova att ge maten på ett annorlunda vis, eller tillföra saker i maten.

 

Hundar som skäller massor, detta är något väldigt många har problem med. "min hund skäller".

Ja, först och främst måste man ju ta reda på varför. Är det så att man har en tomt med en häck runt om och en liten hund som skäller så fort någon går förbi, kan det bero på att hunden inte ser den /de som går förbi och tar det säkra före det osäkra. En sådan hund kan tystna om man ger den en utkiksplats. Då kan de själva se om det är "värt" att skälla på eller ej.

Mina hundar larmar. Och tystnar när de ser att jag uppmärksammat det de skäller på.

Mina har stort revir behov och därför berikar jag dem mest där. Nya saker dyker upp på tomten, nya dofter och när jag har haft trimkunder ber jag alltid hundarnas hussar/mattar att släppa den i hundarnas hage. Och så lägger jag en tuss med hår i hagen! :) 

När man väl börjar tänka i berikningsbanor, så finner man nya saker hela tiden.

DSC_0062

 

"Men min hund har inga problembeteenden, behöver han berikas ändå?"

Ja, jag tycker det. Berikning handlar ju om hunden och att få använda sina sinnen precis hur hunden vill ger hunden så ofantligt mycket.
Du som ägare behöver inte känna "hu vad jobbigt, nu måste jag lägga till detta med" utan, titta och se vad gör du och din/dina hundar. Är det kanske så att de faktiskt redan får berikning, bara att det är omedvetet från din sida.
Och om så är fallet, kan du kanske på ett enkelt sätt, ge den berikning de redan får, en ny dimention?

Berikning ska inte vara jobbigt, utan roligt. Det är superspännande att se: vad gör hunden när han får bestämma helt själv.
DSC_0008

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S