Little Blue's Australiska terriers

Blogg

Jag har varit på beriknings kurs del 3

Det tog lite längre tid än beräknat att skriva detta inlägg, det beror på att undertecknad legat i influensa under veckan. Men nu är jag på benen igen (jag sitter iallafall upp), och här kommer det utlovade inlägget.
Ett litet PS innan vi börjar. Jag har en kennelgrupp på FB, där jag lägger upp filmer och liknande från just berikningar jag gör med hundarna. Gruppen finner du här! Om du är intresserad alltså. 

 

Nå, då ska vi bli lite praktiska, vad ska man göra då, för att tillgodose hundens behov?

MAT.

Ok, mat, vilken mat hur, när och var, hunden ska ges mat är ständiga diskussioner. Och vad du ger hunden struntar jag ganska mycket i. Däremot, är jag övertygad om, vad de än äter så behöver de omväxling. Detta gäller hundar som är friska, och faktiskt får äta allt, det finns allergier, och andra sjukdomar som gör att hundar måste hålla sig till ett strikt måltidsschema för att må bra, och det finns ju inte så mycket att säga om det. Då kanske man får hitta på olika sätt att ge maten, istället för olika mat.

Jag har aldrig förstått detta med att hundar ska äta samma mat, året runt, livet ut. Hundar har bra mycket bättre luktsinne än vi. Varför skulle de ha sämre smak? Annorlunda smak: absolut, men sämre? Varför i hela fridens namn då?

Så att berika hundens mat, är ofta enkelt och ger faktiskt mycket för hunden.

Tillföra saker i hundens skål är en jättebra grej. Hunden får besluta om det är något den vill äta, om det ens går att äta.
Om du i skålen lägger ner en sked, ett helt ägg och en bit banan i  skålen, så får hunden en chans att undersöka, och se, "vill jag äta detta? Kan jag äta detta, är det gott?"

När du tillför saker i matskålen, se till att det är 1. Saker som inte skadar hunden. Att lägga ner en förskärare är en dålig idé. 2. Mat/grönsaker/frukt som hundar tål. Att lägga en chokladbit i skålen och hoppas att hunden inte ska äta den är en dålig idé.

Jag brukar ge hundarna "buffé" då och då. På en tallrik lägger jag upp lite vad som finns, hundarna får själva vad som ska ätas och allt syns tydligt på fatet....
Ibland äter mina hundar upp allt, ibland hoppar de över vissa saker. Det behöver inte vara samma saker de skippar. Allt beror på dag och hur de känner sig.

32332184_2304367642921849_7314034004611563520_n

Ett fat med smått och gott! ;)

En annan sak man kan göra är att ge maten på olika sätt. Kom ihåg att ge hunden ett val.
Säg att du vill ge kvällsmaten i en kong, gör då så att du presenterar för hunden: en kong, och en skål med mat.
En del kanske tror att hunden alltid väljer skålen, för den är lättast, men om man presenterar maten i skålen och rullar på kongen, så får de välja helt själva. Detta förutsätter att hunden vet att man får mat ur en kong. Annars kommer de inte välja den.

Jag brukar också klafsa fast rått kött på trädstammar, eller hundarnas staket i hagen, samtidigt får de samma mat i skålar. Och så får de välja. i 9 fall av 10 struntar de i skålarna och ger sig glatt iväg för att söka reda på lunchen!

Har man hundar som förstör leksaker på två röda sekunder?
Då kan det vara spännande att ge dem mat som de måste "slakta" för att få.

Hundar är ju rovdjur och deras behov av att slakta skall inte förringas! 
Har du ett gammalt örngott? Fyll det med strimlor av tidningspapper, eller hö. Göm mat/godis i det. Knyt ihop. Och hunden får utlopp för sitt slita behov.

Enklare är att ge mat i tomma toapappersrullar eller kartonger.  Att göra konfetti av saker kan vara väldigt tillfredsställande för en hund.


Så att berika hundarnas mat är lätt; ge dem olika saker, ge dem mat på olika vis. Det kräver inte mycket och ger hundarna en guldkant på tillvaron.

RÖRELSE

Här är också ganska "enkelt" att ge hunden berikning, långlina är vår bästa vän här. I skogen med långlina på, eller om man bor i stan, i en lekpark, där hundarna får springa, hoppa, krypa och undersöka. Olika underlag kan vara jättespännande med, grus, mossa, asfalt, sand. Endast din fantasti sätter gränser!

Att låta en hund springa lös på en aglitiy bana är också berikning, men två viktiga saker: hunden måste vara ordentligt uppvärmd och tränar man agillity för tävling är det en dålig idé att låta dem köra sitt eget race, då får man göra det någon annanstans.
Att tillgodose hundarnas rörelsebehov är att låta dem själva bestämma takten och göra det i olika miljöer.

 

DSC_0019

 

JAKT

Det finns egentligen bara ett riktigt bra sätt att tillgodose hundars jaktbehov (förutom det uppenbara att låta dem jaga helt fritt. Men då det är olagligt i Sverige och dessutom oetiskt ,så får man hitta på annat) är berikningsspår.

Berikningsspår skiljer sig markant från andra blodspår och handlar om att ge hunden en så nära naturlig upplevelse som möjligt. Ingen människohand får ta i klöven, eller djuret som dras i spåret. Blodet duttas ut med svamp på pinne istället för droppas ur flaskan. Det är viktigt att man aldrig går i spåret, att man läser på om de djurs beteende som man spårar och bygger upp banan efter det. Springer en hare verkligen rakt? Går ett vildsvin i vinklar?

Jag som har gått blodspår för tävling och berikningsspår, ser tydlig skillnad på hundarna vilket de tycker är på riktigt.

Detta är något som tar ganska mycket tid, och inte alltid är lätt att få till, och man ska veta att detta absolut inte behöver göras jämt.

Att tillgodose hundens jaktbehov är helt klart bäst med berikningsspår, mitt tips är att ni kontaktar hundtränare i er närhet som har kurser i detta. Det kommer ge er massa nyttig erfarenhet.

 

1376506_667222169969746_757542895_n

 

REVIR

Hur berikar man hundens revir, och behov av det?

Har hunden behov av att vakta så kan möjligheten till att se längre sträckor vara  väldigt viktigt. En upphöjd plats i trädgården, ett tomt fönster att kika ut igenom.

Att ge hunden möjlighet att söka egen trygghet är viktigt. Olika slags bäddar av olika material, och utplacerad på olika ställen. Vi har en canvasbur som alltid står öppen, i den är det alltid en hund eller katt. Och om det ligger någon i den, trots att det finns plats för iallafall 3 aussies, så brukar de få vara själva där, hundarna respekterar den andra hundens behov av att vara ifred.

Att få utlopp för att gräva sig en liten svalkande grop kan vara viktigt, är du väldigt rädd om din trädgård kan det vara bra att göra en grävlåda. Fyll en pallkrage med sand och jord, lägg lite godis på och gräv ner lite, så hunden förstår att här är det ok att gräva. Och låt sen hunden ge gärnet! 

 

Har du en hund som har ett stort revir behov, och har en tomt. Kan det vara jättebra att låta andra hundar gå över tomten, och gärna kissa, extra roligt är det ju om hunden inte ser den andra hunden. Kanske ni går på promenad och grannens 6 dvärgpudlar kommer över och kissar i rabatterna. 

Nosen kommer gå för fullt på hunden och de kommer jobba för att undersöka.

Lägg till saker i trädgården.

Bor man i stan så är det enkelt att revir berika, gå samma promenad minst 1 gång varje dag. Och låt hunden nosa, de får till sig allt som hänt sen sist och i stadsmiljö är det ofta jättemycket.
Här ute på landet får vi jobba lite hårdare, då det mesta som händer är kanske att en ko rymt. Då kan man tillföra lite dofter, antigen på promenaden eller i trädgården. Hoppsan, luktar björken plötsligen kanel, och den gamla syrernen citron.

Att berika hundens revirbehov handlar om att låta hunden lukta, ta sig tid på de vanliga promenaderna. Det handlar också om att ge dem en levande beoendemiljö där det finns möjligheter att göra olika saker. Det handlar också om att tillföra olika saker för att göra närmiljön lite mer spännande.

DSC_0043

RASTYPISKA BEHOV

Här gäller ju det att ge rasen vad de är avlade för. När det kommer till aussien handlar det för mina om att jobba i grupp och lösa problem. Och det löser jag genom att de tillsammans får springa och "jaga" en sak, att de tillsammans får ta tag i saker.

De är även skadedjursbekämpare och de får utlopp i lek på det. 

En del är också vallare, och att valla hyresvärdens getter är superkul! 

Att berika och tillgodose rasspecifika behov handlar om att läsa på och veta vad just din ras är avlad för. Och sen försöka tillgodose de behoven.

DSC_0130

 

Jag hoppas ni fått lite ideér nu på vad man kan göra! Kom dock ihåg att:
säkerhet går först! Inga vassa föremål eller andra saker de kan skada sig på.
 Om en hund blir mer stressad än tillfredsställd av en uppgift ni gett dem, passade det inte dem.

OCH, det viktigaste är hundens val. Inte att försvåra saker, gillar hunden att gräva så är det absolut berikning att få gräva efter godis, däremot behöver man inte lägga till ett kompostgaller eller gräva ner godiset till Kina.

Säg att du vill berika deras revir, du lägger ut massa olika saker i trädgården, lukter, hinder, mat, frukt m.m, släpper ut hunden och den kissar på en gran och sen går och skäller på grannens katt. 
Ja, då är det trist, men hunden har gjort sitt val. Då får vi köpa det.

Berikning är på hundens villkor, för hundens skull. Vårt ego, får vi lägga på hyllan ett slag och vi som har haft terrier har redan lagt det där egot (det lilla som är kvar) på hyllan för länge sen! ;)

Ha kul, och endast fantasin sätter gränserna.


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S